Menu

Kaukoputkien okulaarit

Kaukoputkiin on saatavana monenlaisia okulaareja tehdasasennuksina ja vielä enemmän tarvikkeina. Jokaiselle harrastajalle löytyy sopivan tyyppinen okulaari jokaisen tyyppiseen kaukoputkeen. Myös kuvaajille on olemassa omat vaihtoehtonsa, joihin voi kiinnittää joko älypuhelimen tai kameran. Näin saadaan järjestelmä, jolla voidaan kuvata tähtitavasta monipuolisesti. Tässä osiossa kerrotaan yleisimmistä okulaarityypeistä, niiden varusteista ja käytöstä.

Tavalliset okulaarit

Tavallisilla okulaareilla tarkoitetaan okulaareja, joihin ei ole tarkoitus kiinnittää lisävarusteita, kuten esimerkiksi kameraa. Tällaisessakin okulaarissa voi kuitenkin olla kiinnitysmahdollisuus erilaisille suodattimille, joilla voidaan suodattaa pois haitallista säteilyä tai tiettyjä värejä. Useimmissa okulaareissa on tarkennusalueen säätö. Tärkeimpiä okulaarin ominaisuuksia on suurennusalue, polttoväli ja silmänetäisyys. Näiden ominaisuuksien erilaisilla yhdistelmillä pitäisi löytyä jokaisen käyttöön ja kaukoputkeen sopiva versio. Joissain tapauksissa tosin hinta, ja sitä kautta hankintabudjetti, voi olla ominaisuuksia rajoittava tekijä.

Suurella suurennuksella varustetussa okulaarissa saattaa olla pieni silmänetäisyys, jolloin käyttö ei ole miellyttävää tai käytännöllistä. Tätä voi usein korjata valitsemalla okulaarin, jossa on pidempi polttoväli. Valittavan okulaarin ominaisuuksien on sovittava yhteen myös hankittavan kaukoputken kanssa, jotta kokonaisuus on käyttökelpoinen ja kaikki osat toimivat hyvin yhteen. Tällaista kaukoputkea on ilo käyttää ja harrastus on mukavaa.

Hyväkään okulaari ei pelasta kuvaa sääilmiöiltä, joita onkin hyvä tarkkailla erilaisista verkkopalveluista. Hyvä esimerkkinä tällaisesta palvelusta on Ilmatieteenlaitoksen Pohjoismaiden pilvikartta, joka tarjoaa hyvän ja lähes reaaliaikaisen kuvan Pohjoismaiden pilvitilanteesta.

Kameraokulaarit

Toinen suosittu okulaarityyppi on okulaarit, joihin saa kiinnitettyä kameran. Kamerana voi toimia joko älypuhelin tai sitten esimerkiksi järjestelmäkamera. Erilaiset kamerat vaativat luonnollisesti omat okulaarinsa, jotta kamera saadaan tukevasti okulaariin ja kaukoputkeen kiinni.

Älypuhelimen okulaariin kiinnittäviä telineitä saa myös tavallisiin okulaareihin, eikä siihen aina tarvita erillistä, ehkä kallistakin, okulaaria.

Järjestelmäkameran kiinnitykseen olisi hyvä olla erillinen, tarkoitukseen valmistettu okulaari, johon kameran saa tukevasti kiinni. Tällainen okulaari on kuitenkin edullinen verrattuna kameran hintaan, joten siinä ei kannata tinkiä.

Muut tarvikkeet

Okulaareihin on saatavissa kamerakiinnitysten lisäksi muitakin tarvikkeita, kuten esimerkiksi erilaisia suodattimia. Näiden tarkoituksena on yleensä haitallisen valon suodattaminen pois kuvasta tai kuvan värien korjaus.