Menu

Okulaarivaihtoehdot kaukoputkiin

Erilaisiin kaukoputkiin on saatavana monenlaisia okulaareja. Osa on saatavissa tehdasasennuksena, mutta suurin valikoima on erilaisilla tarvikkeina saatavilla okulaareilla. Eri kaukoputket vaativat hieman erilaiset okulaarit ja myös käyttäjän omat tottumukset vaikuttavat okulaarin valintaan. Käyttötarkoituksella on myös merkitystä, koska esimerkiksi kamerakäyttöön on olemassa omat okulaarinsa.

Tässä osiossa käydään läpi erilaisia vaihtoehtoja ja niiden ominaisuuksia. Erilaisia ominaisuuksia yhteensovittamalla pitäisi olla mahdollista löytää jokaiselle ja jokaiseen tilanteeseen sopiva okulaari. Näillä ohjeilla pitäisi olla mahdollista löytää hyvät ja sopivat harrastusvälineet.

Kameraokulaarit

Nimensä mukaisesti kameraokulaarilla tarkoitetaan okulaaria, johon on mahdollista kiinnittää kamera kohteiden kuvaamista varten. Kamerana voi toimia älypuhelin tai vaikka järjestelmäkamera. Luonnollisestikin nämä vaihtoehdot vaativat omanlaisensa okulaarit, tai vähintään oman kiinnityksensä okulaariin. Älypuhelimelle riittää kevyempi kiinnitys, siinä missä järjestelmäkamera on saatava erittäin tukevasti okulaariin ja kaukoputkeen kiinni.

Tavalliset okulaarit

Normaalisti kaukoputken okulaari on ainoastaan katselua varten, eikä siihen välttämättä saa kiinnitettyä kameraa. Aina ei ole tietysti tarvettakaan kamerakiinnitykselle. Tällaisia tavallisia okulaareja on markkinoilla suuri valikoima, ja hintahaarukka on hyvinkin suuri.

Okulaarien ominaisuudet

Okulaarien tärkeimpiä ominaisuuksia ovat suurennusalue, silmän etäisyys ja polttoväli. Usein suurella suurennuskertoimella varustetun okulaarin silmän etäisyys on hyvin pieni, jolloin okulaari saattaa olla epäkäytännöllinen. Tällöin tilannetta voi helpottaa valitsemalla okulaarin, jossa on pidempi polttoväli. Tämä pidentää silmän etäisyyttä, jolloin okulaaria on helpompi käyttää. Pidempi silmän etäisyys tarkoittaa pidempää tarkan näön aluetta, eli okulaarin ja katsojan silmän välinen matka voi vaihdella enemmän.

Okulaarin valinnassa on otettava huomioon myös kaukoputken ominaisuudet. Kaikki okulaarit eivät sovi käytännön ominaisuuksiensa takia kaikkiin tai kaiken tyyppisiin kaukoputkiin. Onkin tärkeää ottaa etukäteen selvää okulaarien ja kaukoputkien ominaisuuksista, jotta ne sopivat mahdollisimman hyvin aiottuun käyttötarkoitukseen.

Laadukkailla okulaareilla ja kaukoputkilla on myös hyvät jälkimarkkinat. Kauppaa käytetyistä välineistä käydään esimerkiksi harrastajien keskustelupalstoilla. Yleensä hyvälaatuiset okulaarit ja kaukoputket säilyttävät hyvin arvonsa, joten niissä harvoin menee rahat hukkaan, vaikkeivät ne omaan käyttöön olisikaan juuri sopivimmat. Kun käytetystä okulaarista tai kaukoputkesta saa hyvän hinnan, on helppo siirtyä seuraavaan sopivampaan vaihtoehtoon harrastuksen edistyessä ja kehittyessä.