Menu

Kaukoputkia ja kiikareita verkosta

Verkossa on tarjolla useita kauppoja, jotka myyvät kiikareita ja kaukoputkia, sekä tarvikkeita niihin. Tarjonnasta löytyy sekä pelkästään kaukoputkiin erikoistuneita kauppoja että muiden tavaroiden ohella kaukoputkia myyviä liikkeitä. Kiikareita saa usein myös retkeilytarvikeliikkeistä. Monesta kaukoputkia myyvästä liikkeestä saa myös kiikareita, joten tarpeesta riippuen molemmat saa hankittua samasta liikkeestä. Mitä korkeamman tason laitetta ollaan hankkimassa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tarvitsee etsiä enemmän asiaan erikoistunutta liikettä.

Kaukoputket

Kaukoputkia on erilaisia ja valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta hankinta on tarpeita vastaava. Varsinkin kalliimman pään kaukoputkea hankkiessa tulee omat tarpeet olla hyvin selvillä, jotta tietää mitä ominaisuuksia ostettavalla kaukoputkella tulee olla.

Kaukoputken koko määrittää usein sen, minkä kokoisia kohteita sillä voi tarkkailla. Mitä suurempi kaukoputken linssin halkaisija, sitä pienempiä kohteita sillä on mahdollista havaita. Toinen merkittävä asia on valovoima. Mitä paremmin kaukoputken linssit läpäisevät valoa, sitä tarkempi ja monikäyttöisempi se on tähtien ja muiden taivaankappaleiden tarkkailussa.

Kaukoputkia on kahta päätyyppiä, linssikaukoputki ja peilikaukoputki. Linssikaukoputkessa, nimensä mukaisesti, valon taittaminen ja kerääminen tapahtuu linssien avulla. Kaukoputken päässä oleva päälinssi, objektiivi, kerää valon ja taittaa sen okulaarille, joka on putken toisessa päässä. Mitä suurempi objektiivi, sitä suurempi valovoima ja suurennus. Kaukoputken objektiiveissa on käytettävä useamman kerroksen sisältäviä linssejä, jotta kaikki valon aallonpituudet saadaan taitettua tarkkaan samaan kohtaa okulaarille.

Peilikaukoputken pääosat ovat pääpeili, apupeili ja okulaari. Valo kerätään putken takaosassa olevalla pääpeilillä ja heijastetaan etuosassa olevan apupeilin kautta kaukoputken kyljessä sijaitsevalle okulaarille. Peilikaukoputken valovoima on usein suoraan verrannollinen pääpeilin halkaisijaan. Myös pääpeilin materiaalilla on suuri merkitys kaukoputken tarkkuuteen ja valovoimaan. Mitä paremmin pääpeili heijastaa valoa, sitä suurempi valovoima ja hyötysuhde on.

Kiikarit

Kiikareiden tärkeimpiä ominaisuuksia on suurennuskerroin, etulinssien koko ja valovoima. Usein ominaisuudet paranevat hinnan noustessa, vaikka välillä onkin mahdollista löytää edullisesti hyvän hinta-laatusuhteen kiikareita.

Suurimmankaan suurennoksen omaavilla kiikareilla ei tähtien katselussa päästä yleiskuvaa pidemmälle. Toisaalta hyvillä valovoimaisilla kiikareilla, joissa on suuri valovoima, on mukava katsella tähtitavasta ja siitä saakin huomattavasti enemmän irti kuin paljaalla silmällä.