Menu

Kiikareita ja kaukoputkia

Tässä osiossa keskitytään kiikareiden ja kaukoputkien tärkeimpiin ominaisuuksiin ja siihen, miten ne vaikuttavat kiikareiden ja kaukoputken valintaan ja käyttöön harrastuksessa.

Kiikarit

Kiikareiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat suurennuskerroin ja etulinssien koko. Mitä suurempi etulinssien koko on, sitä parempi valovoima ja laajempi näkökenttä kiikareilla on. Suurempi etulinssi mahdollistaa myös suuremman suurennuskertoimen. Kiikareiden hinta nousee usein suurennuskertoimen ja etulinssien koon kanssa. Joissain tapauksissa on saattaa olla mahdollista löytää edullisesti kiikarit, joissa on suuri etulinssi ja suurennuskerroin. Näissä saattaa kuitenkin olla tingitty linssien laadusta, jolloin valovoima ei ole välttämättä laadukkaimpien linssien tasolla.

Hintaluokan yläpäästä on helpoin löytää parhaimmalla linssilaadulla varustetut kiikarit.

Kaukoputket

Kaukoputkia on paljon erilaisia ja harrastajalla onkin suuri valikoima, josta valita mieleisensä. Kaukoputkien hinta voi myös vaihdella hyvinkin paljon, ja on tärkeää, että valintaan ja vertailuun käyttää aikaa, että saa omiin tarpeisiinsa sopivat ominaisuudet parhaalla mahdollisella hinnalla. Yleensä hinnan kasvaessa myös ominaisuudet ja laatu paranee.

Kaukoputket voidaan jakaa eri ryhmiin ominaisuuksiensa ja tyyppinsä perusteella. Kaiksi yleisintä tyyppiä on linssikaukoputki ja peilikaukoputki, jotka eroavat toisistaan huomattavasti toimintaperiaatteensa osalta.

Linssikaukoputken toimintaperiaatteena on nimensä mukaisesti taittaa objektiiviin tuleva valo linssin avulla okulaarille. Mitä suurempi objektiivi, sitä suurempi suurennus ja yleensä myös valovoima. Objektiivin koon kasvattaminen kasvattaa myös kaukoputken kokoa. Halkaisijaltaan suurempi objektiivi vaatii luonnollisesti suuremman halkaisijan myös itse kaukoputkelta. Suuremmalla objektiivin linssillä on usein myös huomattavastikin suurempi polttoväli, jolloin kaukoputken on oltava pidempi, jotta kuva muodostuu terävänä okulaarille.

Peilikaukoputki toimii toisella tavalla. Linssien sijaan valo kerätään pääpeilillä, josta se heijastetaan apupeilin avulla okulaarille. Peilikaukoputken suurennos ja valovoima riippuvat pääpeilin koosta. Peilikaukoputken pääpeilin halkaisijan kasvattaminen ei kuitenkaan välttämättä kasvata kaukoputken pituutta samaan tapaan kuin linssikaukoputkessa, koska pääpeilin polttopistettä voidaan säätää pelin koveruutta säätämällä.

Okulaariin voi olla mahdollista liittää myös kamera. Tämä on hyvä ominaisuus, jos haluaa tallentaa näkymät, jotka kaukoputken kautta näkyy. Yksinkertaisimmillaan tällainen kamerakiinnike mahdollistaa älypuhelimen kiinnittämisen okulaariin, jolloin puhelimeen sisäänrakennetulla kameralla otetaan kuvia kaukoputken läpi. Toisessa päässä varustelistaa läytyy kamerapidikkeet, joilla okulaariin voi liittää järjestelmäkameran, jolloin tuloksena on huomattavasti parempilaatuisia kuvia. Luonnollisesti parempi kuvanlaatu vaatii myös laadukkaamman optiikan sisältävän kaukoputken.