Kirjavalikoimassamme on monikäyttöisiä suomenkielisiä Ursan kustantamia tähtiharraste kirjoja.
Celestron Sky Maps- tähtikartasto

Englanninkielinen Celestron Sky Maps on kosteuden kestävästä materiaalista tehty peruskartasto. Kirja esittelee pääpiirteittäin tähtitaivasta vuodenaikojen mukaisesti ja auttaa havainnoitsijaa kohteiden löytämisessä. Kulloinkin näkyviä tähdistöjä on myös esitelty lyhyesti ja kirja sisältää myös esimerkkejä mm. syväntaivaan kohteista. Kirjan kannessa on planisfääri, joka auttaa kohteiden löytämisessä.

Hinta:
29,00€

Willmann-Bell Uranometria 2000, pohjoinen taivas

Harrastaja-astronomian kirjallisuuden kulmakivi on Uranometria 2000 -tähtikartasto. Satoja sivuja käsittävä teos listaa tuhansittain galakseja, sadoittain galaksijoukkoja, toista tuhatta sumua, tähtijoukkoja, kvasaareita, radioaalloilla havaittavia kohteita, röntgen- kohteita ja paljon muuta pohjoiselta pallon puoliskolta aina -6 leveysasteelle asti. Pohjoisen taivaan luettelo auttaa löytämään myös mm. erikseen listatut Messier-kohteet ja useita erisnimiä saaneita kohteita, kuten tähtiä ja kaksoistähtiä. Kovakantinen kirja on ehdottoman suositeltava valinta visuaalihavaitsijoiden lisäksi myös yhdistyksille ja valokuvaaville harrastajille sekä observatorioille.

Kysy myös muista Willmann-Bell tuotteista meiltä!

Hinta:
69,00€

Kaukoputket - käyttäjänopas

Tekijä: Olli Manner
Julkaisija: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Ry
Painos: neljäs painos
Painovuosi: 2005
Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1995
Sidontamalli: nidottu
Sivumäärä: 191


Miten kaukoputki toimii? Miten löydän Andromedan galaksin? Näkyvätkö Jupiterin kuut? Millainen on Newton-peilikaukoputki? Kuinka ilmakehä vaikuttaa kaukoputken kuvaan? Millainen kaukoputki kannattaa hankkia?

Oppaan neljännestä, laajennetusta painoksesta löydät vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Kirjassa kerrotaan miten harrastajien kaukoputket toimivat ja kuinka niitä käytetään tähtitaivaan kohteiden havainnointiin.

Opas sopii niin aloittelijalle kuin hieman kokeneemmallekin kaukoputken käyttäjälle.

Hinta:
15,00€

Messierin kohteet
Ohjeita taivaan kauneimpien tähtijoukkojen, sumujen ja galaksien löytämiseksi

Tekijät: Riku Henriksson ja Veikko Mäkelä
Julkaisija: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Ry
Painos: Toinen, korjattu painos.
Painovuosi: 2000
Sidontamalli: nidottu
Sivumäärä: 144

Vuonna 1758 ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier löysi taivaalta himmeän sumuläiskän. Hän merkitsi paikan muistiin, jottei sekoittaisi sitä etsimiinsä pyrstötähtiin. Löydöstä tuli M1, Rapusumu, ensimmäinen taivaankohde hänen luettelossaan.

Elämänsä aikana Messier luetteloi yli sata tällaista kohdetta. Nämä sumut, tähtijoukot ja galaksit ovat tähtiharrastajan suosituimpia metsästyskohteita. Monet näkyvät jo kiikarilla tai pienellä kaukoputkella, mutta vaikeimpien löytäminen vaatii kärsivällisyyttä ja intoa. Kirjassa annetaan kuvaukset ja etsimiskartat, joiden avulla aloittelijakin voi lähteä tutkimusmatkalle Messierin jalanjäljille.

110:n Messierin kohteen kirjassa neuvotaan lisäksi, miten saada näkyviin muita, näiden lähellä sijaitsevia, kohteita. Tekijöistä Riku Henriksson on havainnut kaikkia kirjassa esiteltyjä 110:tä Messier-kohdetta.

Hinta:
14,50€

Tähtivalokuvaus - Digitaalinen harrastajakuvaus

Tekijä: Jorma Mäntylä (toim.)
Julkaisija: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Ry
Sidontamalli: Nidottu
Sivumäärä: 185

Digitaalikamerat ovat mullistaneet tähtivalokuvauksen. Suhteellisen edullisilla välineillä harrastajat voivat saada kuvia, jotka muutama vuosi sitten olivat mahdollisia vain ammattilaisille.

Taivas tarjoaa laajan valikoiman kuvattavaa: revontulet ja muut ilmakehän ilmiöt, planeetat ja Kuu sekä syvän taivaan kohteet kuten sumut ja galaksit. Kuvattavat kohteet ovat päivänvaloon verrattuna himmeitä ja pitkä valotus tuo esiin maapallon pyörimisliikkeen. Paikallaan olevalla kameralla kuvattaessa tähdet piirtyvät kuvaan viiruina jo muutamassa sekunnissa. Usein kuvataan kaukoputken avulla, jolloin suurennus hankaloittaa tilannetta entisestään. Tähtivalokuvaus on ehkä haastavin luontokuvauksen laji, ja vaikuttavat kuvat ovatkin yleensä pitkän työn palkitsevia tuloksia.
Kirja jakautuu kahteen osaan. Niissä suomalaiset harrastajat ja ammattilaiset kertovat kokemuksistaan ja antavat neuvoja yö- ja maisemavalokuvaukseen sekä varsinaiseen tähtivalokuvaukseen ja kuvien jälkikäsittelyyn tietokoneella. Laaja ja havainnollinen kuvitus opastaa esimerkein.

Tekstit ja kuvat:
Emma ja Henrik Herranen, Kari Kalervo, Hannu Karttunen, Petri Kehusmaa Jorma Koski, Jorma Luhta, Timo-Pekka Metsälä, Marko Myllyniemi, Hannu Määttänen, Arto Oksanen, Juhani Salmi

Kuvat:
Kimmo Hytti, Tapio Lahtinen, Timo Meri, J-P Metsävainio, Saku Pietilä, Veijo Timonen ja Antti-Pekka Virjonen

Hinta:
30,00€

Ursan tähtikartasto - joka kodin tähtikartasto

Tekijät: Hannu Karttunen, Olli Manner ja Pentti Tuovinen
Julkaisija: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Ry
Painovuosi: 2005
Sidontamalli: nidottu
Sivumäärä: 56


Ursan tähtikartasto on tarkoitettu joka kodin käyttöön.

Kartaston laajennettu laitos sisältää:
 • Suomesta näkyvä taivas eri vuoden ja vuorokaudenaikoina (12 karttaa)
 • yksityiskohtaisemmat kartat koko taivaasta
 • seikkaperäiset kuvitetut käyttöohjeet
 • kuukartta
 • tähtikuvioiden tunnistamista helpottavia piirroksia
 • Messier’n kohteiden luettelo
 • tähtien ja tähdistöjen nimet

  Hinta:
  19,00€
Tiedettä kaikille: Tähtitiede


Tekijät: Karttunen, Hannu ja Sarimaa, Markku
Painos: 2. painos
Painovuosi: 2002
Sidontamalli: sidottu
Sivumäärä: 144

Ursa aloittaa uuden luonnontieteisiin perehdyttävän kirjasarjan Tiedettä kaikille. Sarja on suunniteltu sopivaksi erityisesti vasta-alkajille ja nuorille. Ensimmäinen osa käsittelee tähtitiedettä. Lähtökohtana ja mittapuuna käytetään kotoista maapalloamme, josta maailmankaikkeutta katselemme.

Tähtitiede kertoo avaruudesta, tähtitieteen menetelmistä ja laitteista ytimekkäällä tekstillä jota on havainnollistettu runsailla värikuvilla. Tekijöiden mukaan kirjaa voi lukea kuten he itse nuorina, jolloin "käsiimme sattuneissa teoksissa kiinnostuksen herättivät monet kuvat. Kirjaa voi huoletta lukea katselemalla ensin kuvia ja niiden selityksiä ja porautumalla sitten vähitellen tekstiin".

Hinta:
24,00€

Tiedettä kaikille: Fysiikka


Tekijä: Karttunen, Hannu
Kustantaja: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Painovuosi: 2004
Sidontamalli: sid.
Sivumäärä: 130

Fysiikka on jaoteltu oppikirjoissa perinteisesti sellaisiin lukuihin kuin mekaniikka, lämpöoppi, sähköoppi jne. Fysiikan eri teoriat voivat vaikuttaa hyvinkin irrallisilta asioilta, mutta ne kuvaavat kuitenkin samaa todellisuutta ja ovat keskenään yhteensopivia. Ne ovat kuin kartasto, jossa on erilaisia karttoja eri tarpeisiin.

Kirjassa fysiikan perusteorioita, mekaniikkaa, sähkömagnetismia, lämpöoppia, erikoista ja yleistä suhteellisuusteoriaa sekä kvanttimekaniikkaa esitellään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat rakentuneet. Tutkimusmatka aloitetaan sellaisista ilmiöistä, joista meillä on arkipäivän kokemusta.

Kirjassa ei mennä kovin pitkälle teorioiden yksityiskohtiin, sen sijaan tarkoituksena on hahmottaa, miten ne yhdessä muodostavat kuvauksen meitä ympäröivästä fysikaalisesta maailmasta.

Hinta:
24,00 €

Tiedettä kaikille: Matematiikka

Tekijä: Karttunen, Hannu
Painovuosi: 2006
Sidontamalli: nidottu
Sivumäärä: 151

Matematiikka on saanut alkunsa käytännön ongelmien tutkimisesta, mutta sitä on ryhdytty tutkimaan myös pelkästään sen itsensä vuoksi. Matematiikan tutkimuksen voikin sanoa olevan lähinnä luovaa ajattelua. Todellisuus ei kahlitse matemaatikkoa, vaan hän voi taiteilijan tavoin luoda vapaasti sellaisia maailmoja kuin ikinä haluaa.

Kirja ei ole oppikirja, mutta se antaa taustaa koulussa opittavalle matematiikalle. Kirjassa kerrotaan siitä, millaisille haarautuville ja risteäville poluille perusasioiden yleistäminen voi johtaa, samoin kuvataan myös joitakin eksoottisempia matematiikan aloja. Kirja sisältää kaavoja, mutta niitä ei pidä pelästyä, sillä kirjassa selitetään, mitä ne oikein tarkoittavat. Samalla kaavat toimivat siedätyshoitona matematiikka-allergiaa vastaan.

Hinta:
24,00 €