Menu

Astronomiakirjat ja tarvikkeet

Astronomian harrastajalle on tarjolla suuri määrä kirjallisuutta sekä perinteisinä kirjoina että e-kirjoina. Monet kirjakaupat pitävät myös yllä suurta valikoimaa tähtitieteen kirjoja. Valittavana on tietokirjoja ja opaskirjoja uudelle harrastajalle. Myös pidempään astronomiaa harrastaneelle on tarjolla suuri määrä uutta tietoa, sillä tekniikan kehittyessä tietoa saadaan yhä enemmän.

Kirjakaupat ja niiden tarjonta

Suurimmat valikoimat tähtitieteen alalta löytyvät suurimmista kirjakaupoista, jotka toimivat verkossa. Erikoisempia kirjoja voi etsiä myös pienistä kivijalkakaupoista, joissa varasto ei välttämättä ole niin suuri, mutta sitäkin erikoistuneempi. Pienemmät kaupat voivat tarjota myös yksilöllisempää palvelua ja apua jonkun tietyn kirjan etsimiseen.

Suuremmissa kaupoissa, joilla on suuret varastot, asiakas voi hoitaa etsimisen itse suoraan kaupan verkkosivuilla. Nykyään myös pienemmillä kaupoilla on omat verkkokaupat ja toimitukset hoituvat niiden kautta kätevästi kaikkialle maailmaan.

Kirjojen hankkiminen

Kirjoja hankkiessa on hyvä tehdä hieman taustatutkimusta, jotta hankinnat vastaavat omia tarpeita ja mieltymyksiä. Hyvä lähtökohta on erilaiset verkon palvelut, jotka tarjoavat kirja-arvosteluja. Hyvänä esimerkkin Muropaketin kirja-arvostelut-osio, josta löytyy suuri valikoima eri alojen kirjojen arvosteluja. Näistä arvosteluista saa hyvät lähtökohdat etsiessään itselleen sopivaa kirjallisuutta.

Myös erilaisilta harrastajien keskustelupalstoilta löytää helposti arvosteluja ja suosituksia, jotka voivat usein olla hyödyllisempiä kuin verkkokauppojen sivustoilla olevat arvostelut. Keskustelufoorumeilla on helppo jakaa omia kokemuksia ja mieltymyksiä kirjallisuuden suhteen, jolloin kanssakeskustelijat pystyvät auttamaan paremmin. Varsinkin uudelle harrastajalle erilaiset harrastusfoorumit ovat kullanarvoisia tietolähteitä. Sopivia kohteita voi myös löytyä erilaisten yhdistysten ylläpitämiltä verkkosivustoilta ja kaupoista.

Tarvikkeet

Kirjallisuuden lisäksi astronomian harrastamiseen voi hankkia myös muita tarvikkeita. Erilaiset kalenterit ja tähtikartat ovat hyvä lähtökohta, joista voi saada erilaista näkökulmaa ja vinkkejä harrastukseen.

Kaukoputkien tarvikkeista tärkeimpiä, okulaarien lisäksi, ovat erilaiset suodattimet, erimerkiksi aurinkosuodattimet. Saatavilla on myös erilaisia tarvikelaukkuja, joissa varusteita on helppo kuljettaa. Tällöin harrastus ei ole niin vahvasti sidottu esimerkiksi kotiin, vaan havaintovälineet on helppo ottaa mukaan vaikkapa lomalle lähtiessä.

Kaukoputkille on tarjolla myös erilaisia jalustoja, ja useimmat kaukoputket toimitetaankin ilman jalustaa, jotta harrastaja voi hankkia itselleen sopivan jalustan. Valikoima on todella suuri perinteisistä kolmijaloista aina automaattisiin tietokoneohjattuihin jalustoihin saakka.