Täältä löydät lisävälineistöä tähtiharrastuksesi avuksi.
Lunt Solar Systems- tuotteet

Lunt Solar System valmistaa monipuolisia lisävarusteita aurinkoa katsovalle harrastajalle. Valikoimasta löytyy kulmapeilejä, tarkkapiirtoisia okulaareja, aurinkoetsin tähtäimiä ja paljon muuta tarpeellista auringon katselua ja valokuvaamista harrastavalle harrastajalle. Kysy lisätietoja Lunt Solar Systemsin tuotteista Ylvalta!
Unihedron Sky Quality Meter

Kanadalainen Unihedron valmistaa taivaan kirkkauden mittaamiseen käytettäviä laitteita, Sky Quality Metereitä. SQM mittaa taivaan kirkkauden ja ilmoittaa näkyvän magnitudin per kaarisekunti. Tälla tavoin havaitsija voi esimerkiksi mitata kuinka hyvä vallitseva säätila on visuaalihavainnoille tai valokuvaamiseen tai tutkia esimerkiksi paikallisen valosaasteen vaikutusta havaintopaikkaan. Valokuvausta suunnitteleva harrastaja voi laitteiden luona tehdä mittauksen SQM:llä ja saa tarkan arvion siitä, kuinka himmeitä kohteita voi onnistua yön aikana valokuvaamaan. SQM.iä on tarjolla kolmea eri mallia: normaali käsikäyttöistä versiota (SQM), linssillä varustettua käsikäyttöistä versiota (SQM-L), sekä tietokoneella operoitavaa linssillä varustettua versiota (SQM-LE).

Tekniset tiedot:
 • Maksimi valonmittausaika 8 sekuntia (SQM), 80 sekuntia (SQM-L ja SQM-LE)
 • Infrapuna suodatettu mittausyksikkö
 • Virransäästö ominaisuus
 • Toimii 9V paristolla (SQM ja SQM-L) tai 5-6V DC adapterilla (SQM-LE), jotka tulevat laitteiden mukana
 • 2metrin ohjainkaapelit (SQM-LE)

Hinnat:
139,00€ / SQM
149,00€ / SQM-L
239,00€ / SQM-LE

Celestron CG-4- jalustan kaksiakseliohjain Omni- sarjan kaukoputkille

Kaksiakseliohjain tarjoaa Celestron CG-4 -jalustaa käyttävälle harrastajalle vakaan seurannan ohjaten rektaskensio-akselia ja antaen mahdollisuuden liikuttaa deklinaatio-akselia. Tämä mahdollistaa helpon kohteiden seurannan ja mahdollisuuden astrovalokuvaukselle tavallisella kameralla tai ccd-kameralla. Seurantanopeudet ovat 1x, 2x, 4x ja 8x.

Tekniset tiedot:

 • Kaksiakseliohjain CG-4- jalustoille
 • Neljä seurantanopeutta: 1x, 2x, 4x ja 8x
 • Ohjain toimii 4kpl paristolla (eivät tule mukana)

Hinta:
149,00 €

Celestron Wedge 8", 9,25" ja 11" CPC- putkille

Ekvatoriaalinen kulmakiila eli wedge mahdollistaa CPC-sarjan kaukoputkien käytön ekvatoriaalisessa seurantamoodissa. Wedge asetetaan CPC- putken kolmijalan päälle ja CPC- kaukoputki yhdessä altazimutaalisen jalustansa kanssa kiinnitetään tämän jälkeen wedgeen. Kiinnitys mahdolistaa kaukoputken jalustan asennon säätämisen 0 - 90 asteen kulmiin ja tekee CPC:stä varteenotettavan valokuvausputken suomalaisille tähtiharrastajille!

Hinta:
345,00 €

Celestron kaukoputkien huurresuojat

Huurresuoja on lähes pakollinen lisävaruste varsinkin SCT-, tai Maksutov-tyyppisen kaukoputken korjauslasin huurtumisen estämiseksi talvisissa olosuhteissa.

Hinnat:
55,00€ / C6- tai C8- putken huurresuoja
65,00€ / C925-putken huurresuoja
69,00€ / C11- putken huurresuoja

85,00€ / C14-putken huurresuoja

Thousand Oaks Dew Heater yksiköt ja lämpöpannat

Thousand Oaksin digitaalinen huurteen poistaja toimii sähköisesti. Nelikanavaisen ohjaimen jokaisen lämpöpannan tehoa voi säätää erikseen. Lämpöpantoja voi hankkia sopivan kokoisina 1,25" okulaareista aina 16" kaukoputkiin. Virransyöttö tapahtuu tupakansytytin adapteria käyttäen.

Hinnat:
129,00€ / Keskusyksikkö
49,00€ / Lämmitinpanta # HB -15 2,5" - 4" kaukoputkelle
69,00€ / Lämmitinpanta # HB-30 8" kaukoputkelle
85,00€ / Lämmitinpanta # HB-45 10" - 12" kaukoputkelle
89,00€ /Lämmitinpanta # HB-50 14" - 16" kaukoputkelle

Vixen- jalustojen varustehylly
Vixen Sphinx-, GP-2-, GPD-2-, GP-E-, ja Porta- jalustoihin sopiva kolmion mallinen varustehylly tuo lisätukevuutta jalustan kolmijalkaan ja toimii kätevänä säilytyspaikkana havaintojen aikana mm. okulaareille.

Hinta:
29,00€

 
Sky-Watcher Anti-tip- havaintotuoli


Havaintohetkien mukavuutta lisää kunnollinen havaintotuoli. Säädettävä korkeus on omiaan varsinkin dobsonilla havaittaessa, jolloin horisonttia lähellä olevia kohteita katseltaessa putken tarkennin saattaa olla hyvinkin matalalla. Tuolia käyttämällä ei tarvitse kyykkiä Lisäksi jos havaintoja on tekemässä perheen nuorimpia tai isompi joukko harrastajia, voi tuolia säätämällä aina löytää sopivan katselukorkeuden putken luokke tai sitten käyttää tuolia levähtämistä varten.
Sky-Watcherin Anti-tip- havaintotuoli on painojakaumaltaan sellainen, että sen kanssa ei tupsahda kumoon pimeässä, vaan siinä istuen on havaintoasento tukeva ja miellyttävä.

Tekniset tiedot:

Kasaan taitettava rakenne
Penkin istuimen säätökorkeus: 30-82cm
Paino: 6kg

Hinta:
119,00 €

Draco SCT-mikrotarkennin

Mikrotarkentimella varustettu Draco SCT-fokuseri on tarkoitettu valokuvaavalle harrastajalle, jolla on käytössään SCT-tyyppinen kaukoputki. Fokuseri toimii myös mainiosti visuaalista katselua harrastavan harrastajan käytössä. Mikrofokuseri kiinnitetään SCT-kaukoputken SCT-kierteeseen, jonka jälkeen kuvan tarkentamista usein etenkin kylmässä haittaava pääpeilin liikkuminen ei ole enää ongelma. Päätarkennus tehdään tavanomaisella tarkentimella, jonka jälkeen mikrotarkentimella tehdään kuvan lopullinen tarkennus. Draco SCT-tarkentimessa on noin 25mm säätövara ja kun kuva on tarkentunut, fokuserin voi lukita. Lisäksi Draco-fokuseri mahdollistaa linssiputkien tapaan kameran pyörittämisen 360 astetta, joka mahdollistaa kuvan rajaamisen perinteistä tarkenninta paremmin.

Teksiset tiedot:
 • SCT- kierteinen mikrotarkennin
 • Tarkennusvara noin 25mm
 • Lukittava tarkennin
 • Tarkentimen pyöritys 360astetta
 • Sovitemahdollisuudet sekä 1,25" että 2" okulaareille, kamerasovitteille ja diagonaaleille
 • Mukana 1,25" kavennin pienempien okulaarien käyttöä varten

Hinta:
199,00€

Celestron radial guider SCT- tyyppisille kaukoputkille

Tämä ohjain mahdollistaa samanaikaisen valokuvaamisen ja kuvauskohteen seurannan C5-, C6-, C8-, C9,25-, C11- ja C14- kaukoputkilla. Ohjausnäkymää varten tarvitaan erillinen okulaari sekä kameraa varten sopiva T-soviterengas. Riittävän fokusmatkan kanssa radial guideria voi käyttää myös linssikaukoputkissa.

Hinta:
149,00€

Kameran satulakiinnitin Celestronin C8- C14 SCT- putkille

Kameran satulakiinnitin kierretään SCT- kaukoputken rungon kiinnistykohtaan ja toisesta päästään kameran pohjassa olevaan kiinnityskohtaan. Tämä mahdollistaa kameralla kuvaamisen käyttäen kaukoputkea kameran alustana ja samalla kaukoputkesta voi seurata kuvattavaa kohdetta normaaliin tapaan.

Hinta:
55,00€

Kiikarin jalusta-adapteri Celestron- kiikareille

Suurten tähtikiikareiden tukeminen jalustaan helpottaa tähtien katselua ja vähentää kiikarin huojuntaa, jos sitä vertaa käsivaralta katseluun.
Celestronin tähtikiikareiden adapteri sopii SkyMaster-sarjan kiikareille ja sen jalustasovitin käy normaaleihin jalusta-adaptereihin. Siten kiikarin saa adapterin avulla kiinnitettyä vaikka kameran jalustaan.

Hinta:
15,00€

Vixen flexhandle 30cm

Kaukoputken jalustan hienoliikuntoja varten Vixen on valmistanut 30cm pitkän joustovarren. Varren avulla putken hienoliikuntojen ohjaaminen on helppoa katseluasennon muuttumatta hankalaksi. Varsi sopii myös muiden merkkien jalustamalleihin, joissa on manuaalinen hienosäätö.

Hinta:
25,00€

Celestron apuportti Advanced- sarjan kaukoputkille

Apuportin tarkoituksena on laajentaa Advanced- sarjan goto- putkien käyttömahdollisuuksia mukaanlukien tietokoneet ja GPS- paikantimet.
Apuportin PC- kytkennän kautta voi jalustan firmware-päivitykset ladata suoraan internetistä jalustaan. Lisäksi kaksi porttia on varattu jalustan käsiohjaimelle ja mahdollisen GPS- paikantimen kytkemistä varten.

Hinta:
99,00 €

Celestron Cheshire -kollimointilaite


Celestronin helppokäyttöinen kollimointilaite, joka toimii peiliputkien kanssa. Sitä voi käyttää apuna myös SCT-putkien kollimoinnissa. Käy 1,25" sovitteisiin ja kulmapeileihin.

Hinta:
39,00 €

Vixen SX Polar Axis Scope 6x20mm

Vixenin Sphinx jalustan napatähtäin.

Hinta:
189,00 €
Celestron CG-4 jalustan napatähtäin


Celestronin CG-4- jalustoihin sopiva napatähtäin helpottaa pohjoiseen tehtävää napasuuntausta. Tähtäimessä oleva ristikko helpottaa suuntauksen tekemistä. Tähtäimen kuva on tarkennettavissa.

Hinta:
49,00 €

Celestron CG-5- ja CGEM- jalustan napatähtäin


Celestronin CG-5-, ja CGEM- jalustoihin sopiva napatähtäin helpottaa pohjoiseen tehtävää napasuuntausta. Tähtäimessä oleva ristikko helpottaa suuntauksen tekemistä. Tähtäimen kuva on tarkennettavissa.

Hinta:
49,00 €

Celestron Starpointer punapistetähtäin


Celestronin punapistetähtäin on hyvä valinta kaukoputkesi etsimeksi. Celestronin monissa omissa putkissaan yleisesti käyttämän Starpointerin kirkkautta on mahdollista säätää ja laite toimii erinomaisesti myös päivällä.

Hinta:
29,00 €

Draco punapistetähtäin

Suuri kokoisella heijastinpinnalla varustettu Draco punapistetähtäin on oikea valinta vaativalle harrastajalle. Tähtäimen akselisto on säädettävissä erillisillä työkaluilla sekä sivu- että korkeussuunnissa, erilaisia tähtäin kuvioita on valittavissa neljä erilaista ja lisäksi kirkkauden säätimellä tähtäimen kirkkautta voi säätää asteikoilla 0-7, joten heijastimen käyttö myös päiväsaikaan on mahdollista. Draco punapistetähtäimen rungon jalusta on metallinen monien kilpailevien mallien ollessa muovisia. Jalusta sopii malliltaan suoraan useimpiin perinteisiin jalustasatuloihin (mm. Vixen, Celestron, Sky-Watcher, jne.). Mukana tulevat lisäksi heijastinpinnan suojus, säätötyökalu ja puhdistusliina.

Hinta:
69,00€

Vixen XY Dot Finder

Vixenin tukeva ja suurikokoinen punapistetähtäin. Tähtäimen tarkennussäädöt sekä pysty- että vaakaakseleille. Mukana kuminen heijastinpinnan suojus.

Hinta:
69,00 €
Losmandy VSBS rinnakkainen dovetail kahdelle kaukoputkelle

Losmandyn valmistama dovetail mahdollistaa kahden kaukoputken käyttämisen samassa jalustassa rinnakkain kiinnitettyinä. Kiinnitin on kätevä valokuvaajalla, joka voi guidata jalustaansa samaa dovetail-kiinnitystä käyttäen kuvaavan putken ja guiderin ollessa rinnakkain. Dovetail on ns. Vixen-tyyppisellä kiinnityksellä.

Hinta:
199,00€

Vixen yleismallinen kiinnityskisko kaukoputkille.

Vixenin standardin mukainen kiinnityskisko mahdollistaa kaukoputken kiinnittämisen pannoilla kaikkiin normaalia ns. lohenpyrstökiinnitystä käyttäviin jalustoihin (esim. Celestron, Vixen, Sky-Watcher).

Hinta:
19,00 €
Vixen dovetail mounting block


Kiinnitysosa mahdollistaa tavanomaisen lohenpyrstökiinnityksen rakentamisen sellaiseen kohtaan, jossa ei ole alunperin lohenpyrstölle sopivaa kiinnitystä.

Hinta:
45,00€

Vixen flip mirror 1,25"

Tekniset tiedot:
 • T- kierteet
 • 2" sovitin
 • paino 310g

  Hinta:
  99,00 €
Vixen 7x50 valaistu etsinputki


Suurikokoinen ja laadukas etsinputki kaukoputkeen.
Näkökenttä 7 astetta ja paino 365g. Sisältää pariston.

Hinta:
159,00 €

AC muunnin 12v - 3A, Vixen Sphinx ja Vixen Viper


Vixenin Sphinx jalustaan sekä Viper- kaukoputkelle sopiva AC- muunnin, jolla patterikäyttöiseen putkeen saa sähkövirran. Ehdoton hankinta!

Hinta:
89,00 €

Celestron ohjelmoitikaapeli

Jalustan ohjelmistopäivitys hoituu helposti, kun jalustapäivityksiä varten soveltuva ohjelmoitikaapeli liitetään tietokoneen sarjaportista CPC-, CGE- tai NexStar-jalustaan. Mikäli kaapelia haluaa käyttää USB-liitännästä, tulee siihen kytkeä erillinen USB-sovitin. Ohjelmointikaapelilla voi päivittää myös CG-5-, sekä NexStar i-sarjan jalustoja kytkemällä kaapeli erillisenä saatavaan apuporttiin.

Hinta:
39,00€

Lisävirtajohto


Pitkä lisävirtajohto mahdollistaa kaukoputken jalustan käytön esimerkiksi auton akun avulla. Tällä tavoin voi vaivattomasti siirtyä paikasta toiseen havaintoja tekemään. Lisävirtajohto on positiivisella navalla varustettu.

Hinta:
19,00€

NexStar RS-232- ohjainkaapeli

Sarjaporttiin kytkettävällä RS-232- kaapelilla kaukoputken goto-jalustaa voi ohjata tietokoneen avulla, esimerkiksi jollakin ohjaamiseen soveltuvalla tähtikarttaohjelmalla. Tällöin mm. tähtitaivaan asennon ja kaukoputken osoitussuunnan voi synkronoida ja tähtikartasta näkee reaaliajassa, minne kaukoputki osoittaa. Mikäli jalustaa halutaan ohjata usb-porttia käyttäen, tarvitaan väliin erillinen usb-sarjaportti sovitin.

Hinta:
29,00€

Celestron 90 asteen kääntöprisma

Laadukas 1,25" sovitteella oleva Amici-prismainen kääntöprisma mahdollistaa 90-asteen katselukulman ja helpottaa katselua, mikäli tarkennin on matalalla tai muuten vaikeassa asennossa havaintoja tehtäessä.

Hinta:
49,00 €

Celestron 1,25" diagonaali, 90 astetta

Celestronin diagonaali on hyvä perusvaruste, jolla saa sekä linssiputken että SCT- putken katseluasennosta miellyttävämmän, mikäli katselusuunta on lähellä zeniittiä.

Hinta:
49,00€

Erect Image diagonal Celestron NexStar 4SE- kaukoputkille

Kuvan oiken päin kääntävä prisma on suunniteltu nimenomaisesti NexStar 4SE -kaukoputken kanssa käytettäväksi. Prisma kiinnittyy putkeen omalla kierteellään ja mahdollistaa kuvien katselun 45 asteen kulmassa, maakaukoputkien tapaan.

Hinta:
45,00€

Vixen 1,25" diagonaali, 90 astetta


90 asteen diagonaali 1,25" sovitteella on hyvä perusvaruste, jolla saa sekä linssiputken että SCT- putken katseluasennosta miellyttävämmän, mikäli katselusuunta on lähellä zeniittiä. Paino 124g.

Hinta:
45,00 €

Vixen 2" diagonaali, 90 astetta

Perinteinen 90 asteen peilidiagonaali 2" sovitteella. Paino 444g.


Hinta:
89,00€
Vixen 1,25" kääntöprisma, 45 astetta

45 asteen kulmaan kuvan kääntävä Vixenin kääntöprisma. Paino 116g.

Hinta:
49,00 €
William Optics 1,25" dielektrinen diagonaali

Erittäin laadukas William Optics -diagonaali on suunniteltu vaativan harrastajan käyttöön. Se antaa 99% valon heijastuvuuden ja takaa siis kontrastirikkaan ja kirkkaan kuvan. Okulaarin kiinnitys tapahtuu pannan avulla, jolloin okulaarin holkkiin ei synny tavanomaisen diagonaalin ruuvikiristyksestä jääviä naarmuja ja painaumia. Lisäksi diagonaalin okulaariaukossa on pysäytin, joka estää okulaariholkin osumista peilin pintaan. William Optics diagonaalissa on lisäksi valmiit sovitinkierteet suotimien käyttämistä varten. Paino 270g.

Hinta:
79,00€

William Optics 2" dielektrinen diagonaali

Erittäin laadukas William Optics -diagonaali on suunniteltu vaativan harrastajan käyttöön. Se antaa 99% valon heijastuvuuden ja takaa siis
kontrastirikkaan ja kirkkaan kuvan. Okulaarin kiinnitys tapahtuu pannan avulla, jolloin okulaarin holkkiin ei synny tavanomaisen diagonaalin ruuvikiristyksestä jääviä naarmuja ja painaumia. Lisäksi diagonaalin okulaariaukossa on pysäytin, joka estää okulaariholkin osumista peilin pintaan. 2" William Optics diagonaalissa on lisäksi valmiit sovitinkierteet suotimille sekä sovite myös 1,25" okulaarien käyttämistä varten. Paino 470g.

Hinta:
159,00€

William Optics field flattener, type IV

William Opticsin IV polttovälinlyhentäjä on suunniteltu täyden kuvakoon kameroita varten. Kameran ja linssipintojen etäisyyttä voi muutta 20mm säätövaralla. Kaksi elementtinen 2" sovitteella varustettu lyhentäjä on varustettu toisesta päästä standardi T-kierteellä, johon kameran saa sovitettua t-renkaalla. Parhaimpiin tuloksin lyhentäjän kanssa pääsee 500-1000mm kaukoputkien kanssa.

Tekniset tiedot:
 • Polttovälin lyhentäjä 0,75x-0,8x
 • Monipinnoitetut optisedt pinnat
 • Säädettävä etäisyys kameran kennolle 66-86mm
 • Kuva-alan laajuus 50mm
 • T-sovite kameralle, 2" sovitus kaukoputkeen
 • Paino 540g

Hinta:
299,00€

Baaderin T2- kierteiset jatkopalat 7,5mm, 15mm, 40mm

Baaderin T2-kierteisillä jatkopaloilla on mahdollista pidentää esimerkiksi kameralle tai ohjainkameralle riittämätöntä kaukoputken fokusmatkaa valokuvaamista varten. Kameraan liitettyyn T- sovitteeseen jatkopalat menevät vastakierteellään kiinni. Jatkopalan toisessa päässä on ulos tuleva T-kierre, johon on mahdollista liittää joko toinen jatkopala tai esimerkiksi kameran kiinnitystä varten tarkentimeen sopiva kuvatasosovite.

Hinta:
15,00€ / 7,5mm
16,00€ / 15mm
18,00€ / 40mm

Hyperion hienosäätö- renkaat 14mm ja 28mm

Kiinteäpolttovälisten Hyperionien polttovälin muuttaminen onnistuu finetuning-renkaiden avulla. Renkaat lyhentävät okulaarin efektiivistä polttoväliä ja näinollen antavat mahdollisuuden suuremman suurennuksen aikaansaamiseen samalla okulaarilla. Renkaita voi myös yhdistellä keskenään. Huomioi, että hienosäätörenkaat eivät sovellu 24mm Hyperionissa käytettäviksi sen erilaisen optisen rakenteen vuoksi.

Hinta:
10,00€ / 14mm
11,00€ / 28mm

Celestron polttovälin lyhentäjä SCT- putkiin


Polttovälin lyhentäjä Celestronin SCT putkiin antaa C5, C8, C9,25 ja C11 putkille aukkosuhteeksi f/6,3 ja C14 putkelle f/7. Valotusaikakerroin pienenee lyhentäjän ansiosta 3:lla valokuvattaessa. Neljä elementtinen ja monipinnoitteinen optiikka.

Hinta:
179,00 €

Vixen VC200L polttovälinlyhentäjä


Polttovälinlyhentäjä on suunniteltu nimenomaisesti VC200L-malliin. Se lyhentää putken polttovälin 0,71x alkuperäisestä! Polttovälin lyhentäjää ei voi käyttää visuaalihavaitsemisessa. Paino 83g.

Hinta:
249,00 €
Orion 1,25" filtteripyörä

Manuaalinen filtteripyörä mahdollistaa sekä visuaalisen katselun että valokuvaamisen irrottamatta okulaaria tai kameraa kaukoputkesta suotimia vaihdettaessa. Manuaalinen filtteripyörä mahdollistaa viiden eri suotimen käytön kaukoputkessa ja sen voi liittää joko 1,25" sovitteella tai T2- sovitteella kaukoputkeen. Suodinpyörästä voi jättää yhden paikan tyhjäksikin, jos haluaa katsella vertailukuvaa ilman suodatusta.
Järjestelmäkameralla valokuvaavalle Orionin filtteripyörä on erinomainen valinta, koska kuvatasosovitteessa olevaa suodinta ei tarvitse enää käyttää! Haluamansa suotimet DSLR-kuvaaja saa nyt suoraan kameransa eteen. Filtteripyörä on lisäksi helppokäyttöinen myös siksi, ettei se lisää virrankulutusta havaintopaikalla, eikä yhtään lisäpiuhaa, johon voi sotkeutua muita laitteita.

Hinta:
149,00 €

 Vixen digikamera-adapteri


Vixenin yleismallinen digitaalisille pokkarikameroille tarkoitettu adapteri. Jalusta kiinnitetään okulaariin ja kamera alustalleen okulaarin läpi kuvaamista varten. Sopii käytettäväksi useimpien digipokkareiden kanssa.

Hinta:
29,00 €

Vixenin 50mm etsintätähtäimille tehty jalusta.

Jalustaa löytyy sekä lyhyellä että pitkällä jalalla.


Hinta:
59,00 €
William Optics 50mm etsintätähtäimen jalusta

Pikakiinnitteinen etsintätähtäimen jalusta soveltuu käytettäväksi 50mm etsimien kanssa. Jalustassa on 55mm sisähalkaisija ja sen paino on 250g.

Hinta:
89,00 €

Etsintätähtäimen jalustasatula

Vixenin jalustasatula on metallinen ja se käy useimpiin standardikiinnityksellä valmistettuihin tähtäinjalustoihin.

Hinta:
10,00 €
Vixen tarvikelaukku


Kevyt ja muovirakenteinen Vixen tarvikelaukku on kätevä lisä niin okulaarien kuin suotimien ja muidenkin tarpeellisten lisätarvikkeiden säilyttämisessä ja kuljettamisessa.

Hinta:
10,00 €